”Många känner inte till att det bara är toalettpapper som ska spolas ner” Foto: TT/Arkiv

300 ton skräp spolades ner i Halmstad och Laholm

Uppdaterad
Publicerad

I Halmstad och Laholm spolades det förra året ner 300 ton som inte var toalettpapper.

Den 19 november är FN:s världstoalettdag, då sanitetsfrågor runtom i världen lyfts fram. I Halmstad och Laholm under 2017 spolades det ner 297 ton i toaletterna, som inte ska slängas i toalettstolen.

Spolar ner annat än toalettpapper

En situation som är vanlig är att när toalettpappret är slut, så använder man sig av hushållspapper, som sedan spolas ned. Men det riskerar att orsaka stopp och översvämningar.

– Vi hoppas att vi genom att berätta om skillnaden mellan toalettpapper och annat papper får många att ändra sitt beteende och slänga övrigt papper bland förbränningsbara sopor istället, men också att fulspolare tänker till innan de spolar ner saker som inte hör hemma i toaletten, säger John Lindberg, gruppledare på Laholmsbuktens VA, i ett pressmeddelande.

Orsakar stora problem för reningsverk

Skräp som spolas ner i toaletterna orsakar stora problem för reningsverk, pumpstationer och toaletter. Halmstad och Laholm är inte förskonade från detta. De 297 ton som inte ska spolas ner innehåller bland annat våtservetter och hushållspapper.

– Många känner inte till att det bara är toalettpapper som löses upp lätt i avloppet och därför är det enda pappret som ska spolas ner, säger John Lindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer