Högsta hastighet: 30. Foto: Mats Andersson / TT

40 personer bötfällda efter trafikveckans första dag

Uppdaterad
Publicerad

Trafikpolisen kontrollerade vägen utanför Knäredsskolan i Laholm under måndagsförmiddagen. Det är en nationell trafikvecka som är gemensam i EU och pågår mellan den 19:e till den 25:e augusti.

I samband med den nationella trafikveckan utförs det hastighetskontroller i tätbebyggda områden, främst vid skolor och förskolor runt om i Halland. Efter måndagens hastighetskontroll utanför Knäredsskolan blev resultatet att fyrtio personer bötfälldes och en person förlorade körkortet.

Det här arbetet är återkommande varje år men i väst har man fokuserat på sträckor med hastighetsbegränsning 30 km/h som ligger vid skolor och förskolor.

– Främst eftersom det är mycket folk i rörelser på sådana platser, men även eftersom barn inte är lika benägna att se sig omkring innan de går över ett övergångsställe, säger Anders Schääf, gruppchef trafikpolisen i Göteborg.

Positiva till hastighetskontroller

Polisen får in många önskemål om hastighetskontroller vid skolområden från rektorer, lärare och föräldrar. Reaktionerna som polisen får från vägtrafikanterna är mer positiva vid hastighetskontroller i anslutning till skolor och förskolor.

– Man vill gärna värna om att barnen ska kunna ta sig till och från skola och förskola så tryggt som möjligt och tanken med våra hastighetskontroller är att bidra till att man saktar ner och inser att det inte är mycket tid man sparar på att köra för fort, menar Anders Schääf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.