Anna-Lena Wakenius är arbetsförmedlingschef i Halland. Foto: SVT/TT

40-tal sägs upp från Arbetsförmedlingen i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i veckan kom beskedet om hur många som sägs upp från Arbetsförmedlingen. I Hallands län, där fyra av sex kontor försvinner framöver, blir drygt 40 personer av med sina jobb inom myndigheten.

– Det är såklart tråkigt att säga upp medarbetare som gjort ett fantastiskt arbete, säger Anna-Lena Wakenius, arbetsförmedlingschef i Halland.

Samtliga kontor i länet berörs av uppsägningen. De berörda personerna har fått sina besked, men när exakt de slutar varierar.

Ingen tidsplan

– Vi har avtal med trygghetsstiftelsen som erbjuder de uppsagda stöd under uppsägningsperioden. Flera medarbetare känner sig nöjda med det stödet och har tillförsikt inför framtiden, säger Anna-Lena Wakenius.

Några andra som står redo är facket.

– Vi behöver nu stötta både de medlemmar som är på väg bort från verksamheten men även stötta de som är kvar. Vi har framfört i många olika forum vilka konsekvenser detta kommer få och inte minst i en än sämre arbetsmiljö, säger Anders Wikström, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingens sektion i Halland/Göteborg.

Sedan i april är det bestämt att Arbetsförmedlingens kontor i Varberg och Halmstad blir kvar samtidigt som kontoren i Kungsbacka, Falkenberg, Hylte och Laholms läggs ner. Dock återstår diskussioner med varje enskild kommun hur det här ska gå till. Därav finns ingen tidsplan för när kontoren faktiskt stänger.

1 800 uppsägningar totalt

Enligt Anna-Lena Wakenius kommer det märkas av på verksamheten att det är färre anställda. Därför vill hon slå ett slag för de digitala verktyg som Arbetsförmedlingen erbjuder.

– Vi har ett bättre stöd i de kanalerna och via kundtjänst än vad vi har haft tidigare. Därav blir det ett bättre service till de som använder de alternativen, säger hon.

Arbetsförmedlingen har lite över 13 000 anställda i hela landet. I januari varslades 4 500 av dessa. Tidigare i veckan sjönk den siffran och nu står det klart att drygt 1 800 personer får lämna sina jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.