Välkommet med 80 nya tjänster efter veckans varsel på bruket, enligt Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Efter storvarslet i Hylte – nu kommer 80 nya tjänster

Uppdaterad
Publicerad

Veckans varsel på Stora Enso har tagit hårt på kommunen – men på torsdagen stod det klart att bilkomponentsföretaget Gnotec kommer flytta delar av sin produktion och 80 tjänster till Hyltebruk.

– Vi kan räta på ryggarna lite, säger Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande.

Tidigare under veckan stod det klart att 140 jobb kan vara hotade på Stora Enso i Hyltebruk och Hylte kommun har gått upp i stabsläge för att hantera situationen. Men på torsdagen kom beskedet att Gnotec Sweden AB kommer flytta delar av sin produktion av komponenter till bilindustrin från Reftele i Småland till Hylte.

– Det kan matcha upp brukets tapp och vi kan räta på ryggarna lite. Det har varit en tuff vecka, säger Ronny Löfquist.

VARSLET PÅ STORA ENSO

80 jobbtillfällen

Det handlar om 80 jobb, men det innebär dock inte att det kommer komma ut 80 nya lediga tjänster. Enligt Ronny Löfquist har företaget erbjudit sina nuvarande anställda att flytta med.

– Många kommer säkert flytta med, men långsiktigt innebär det 80 tjänster i Hylte och vid nyrekrytering är det oerhört positivt.

– Någonstans talar det om att Hylte är en attraktiv ort att driva näringsverksamhet i.

Det är i nuläget inte klart exakt när produktionen kommer att flyttas, men troligen under mitten av 2021.

Gnotec har redan verksamhet i området, med 60 anställda i Hyltebruk och 200 i Kinnared.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VARSLET PÅ STORA ENSO

Mer i ämnet