Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ovan får du se hur det såg ut när Eva-Lena Böndergaard senast var på besök hos sin pappa. Foto: Privat/SVT

83-åring hittades i nerbajsad säng – hemtjänsten anmäls för vanvård

Uppdaterad
Publicerad

Nerbajsade sängkläder och ett tomt kylskåp mötte anhöriga av när besökte sin 83-årige pappa i hans hem i Veddige. Nu anmäler de Varbergs kommun, som ansvarar för hemtjänsten, till inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– Det är så ovärdigt, han ska inte behöva ha det så här, säger dottern Eva-Lena Böndergaard.

Eva-Lena bor i Blekinge, 60 mil tur och retur från sin pappa. En gång i månaden åker Eva-Lena för att hälsa på men har de senaste gångerna hittat oöppnade brev till pappan som lett till missade läkartider, otvättad tvätt och, enligt Eva-Lena allmän misär. 

– Jag kan aldrig bara komma hit och umgås med min pappa utan måste antingen städa eller ringa samtal för hans räkning. Det är en ständig oro för honom jag går med.

”Förbannad, ledsen och förtvivlad”

Hennes pappa är beviljad 42 timmar hemtjänst i månaden, vilket blir totalt en timma per dag uppdelat på flera besök per dag. Dottern har begärt en demensutredning av pappan men har hittills inte fått någon.

– Vi har pratat med biståndshandläggaren som anser att han har den tid han behöver, men det är helt omöjligt för hemtjänsten att hinna göra det pappa behöver på den korta tiden, säger Eva-Lena Böndergaard.

I klippet ovan berättar Eva-Lena mer om varför de valt att anmäla och hur hon ser på kommunens agerande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer