– Kaninerna dör väldigt hastigt. Viruset drabbar blodcirkulationen och blodkärl i hela kroppen. En tydlig förändring är blödningar överallt och sedan drabbas levern, säger Ricardo Feinstein, veterinär och patolog på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, till P4 Halland.
Det finns ännu inget vaccin i Sverige mot den muterade och mer aggressiva varianten av kaningulsot som kallas RHDV2. Kaniner har också dålig motståndskraft mot den nya smittan. Uppfödare och utställare riskerar att drabbas hårt om sjukdomen får fäste.
– Har man en besättning där en kanin har dött kan det vara första kaninen av en våg av dödlighet som kommer att drabba besättningen, säger Ricardo Feinstein.
Har spridit sig
Gulsoten smittar inte bara genom direktkontakt mellan kaniner utan kan också spridas via luften, fåglar och insekter. Viruset smittar däremot inte andra djurarter eller människor. Enligt Ricardo Feinstein har många oroliga hört av sig till SVA.
– Förut hade vi framförallt samtal från södra Sverige men nu har vi nått Gävle. Folk ringer från ställen i landet där sjukdomen inte funnits förut, säger han.
Har hittad döda kaniner på sina tomter
P4 Halland rapporterar att i Varberg har flera villaägare hittat döda kaniner på sina tomter. Enligt miljö- och hälsoskyddsinspektör Karl-Inge Johansson är utbrottet ganska väntat med tanke på att det finns många kaniner i Varberg just nu.