Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här uttalar sig polisens utredare Beatrice Damirjian efter domen i klippet. Foto: SVT/Polisens förundersökn ing

Alla i stöldligan dömda till fängelse

Publicerad

Ligan riktade särskilt in sig på äldre och stal bland annat plånböcker och handväskor. Sedan tidigare sitter två av medlemmarna i fängelse, och nu har även de två återstående dömts till fängelse.

Det var i slutet av 2015 som kvinnan och de tre männen begick de systematiska brotten.

Tydliga roller

Rollerna var tydliga. Kvinnan distraherade offren, medan männen stal alltifrån pinkoder till plånböcker. Ligan härjade i bland annat Halmstad och Falkenberg.

Beatrice Damirjian, som arbetade som utredare på polisen när polisen i Falkenberg fick in de första anmälningarna i oktober 2015, gläds över att domarna nu har fallit.

– Det känns bra att de har fått relativt hårda straff. Det känns som en upprättelse för offren som lidit skador och blivit oerhört kränkta.

Mannen och kvinnan ska sitta fyra respektive fem år i fängelse, innan de utvisas från Sverige.

Fick hjälp av Efterlyst

Beatrice Damirjian förklarar hur man kom ligan på spåren.

– Vi fick in en övervakningsfilm, men vi visste inte vilka gärningsmännen var. Men en kväll när jag tittade på Efterlyst fick jag se de här gärningsmännen från en annan övervakningsfilm från Södertälje, säger hon och fortsätter:

– Då insåg jag att det var en konstellation som reste runt och begick den här typen av brott. Det blev mycket större än jag hade väntat mig.

Så skyddar du dig

För den som känner sig orolig att drabbas, har hon några råd att dela med sig av.

– Man kan tänka på att inte ha sin väska med plånboken i kundvagnen. Plånboken bör bäras nära inpå kroppen. Ett annat råd är att vara lite misstänksam och inte tro gott om alla, säger hon.

Se Beatrice Damirjian uttala sig efter domen i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer