Krissi Johansson (S), Fabio Ishaq (SD) och Jonas Bergman (M) i Halmstads kommun. Foto: SVT

Alliansen får styra Halmstad med S-budget

Uppdaterad
Publicerad

Det blev socialdemokraternas förslag till budget som antogs på kommunfullmäktiges möte i Halmstad Arena på onsdagen. Det innebär att skatten blir oförändrad under 2021.

Politikerna hade ett kort möte utan budgetdebatt i Halmstad Arena som coronanpassats under onsdagsförmiddagen. Det blev socialdemokraternas budget som fick flest röster med hjälp av Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Röstsiffrorna blev 38-31, med två frånvarande av de totalt 71 ledamöterna i fullmäktige.

Ingen skattesänkning

Alliansen ville sänka skatten med 10 öre men så blir det inte. Kommunalskatten 2021 kommer att vara oförändrad med 20,98 per intjänad hundralapp.

– Nu får vi som styrande allians hantera en annan budget. Det kommer självklart kräva en del anpassningar i till exempel verksamhetsplaner, säger Jonas Bergman (M), kommunstyrelses ordförande.

Se i klippet vad några ledande politiker tycker om dagens beslut:

Så styrs Halmstad:

Sedan valet 2018 styrs Halmstads kommun av Alliansen som består av moderaterna, centerpartiet, kristdemokraterna och liberalerna. De fyra allianspartierna har dock ingen egen majoritet i kommunfullmäktige. Övriga partier är socialdemokraterna, sverigedemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet.

Källa: Halmstad kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.