Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det blir eventuellt ännu en mandatperiod för Alliansen i Halmstad. Här syns från vänster till höger: Lovisa Aldrin (L), Anna Fallkvist (M), Ella Kardemark (KD) och Victor Rundqvist (C). Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Alliansen vill bilda minoritetsstyre i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Allianspartierna Centerpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna vill tillsammans bilda styret i Halmstad – detta med visst stöd av SD.

Ett besked som presenterades på en pressträff under måndagskvällen.

Den nygamla Alliansen i Halmstad får tillsammans ihop 26 mandat av 71. Det innebär att de måste styra med en ännu svagare minoritet än efter förra valet och förlita sig på stöd från SD i vissa frågor, exempelvis när det gäller budget. Sverigedemokraterna är också tänka att få vissa presidieplatser i nämnder och bolag.

Men Centern och Liberalerna vill inte delta i samtal med Sverigedemokraterna, de samtalen får KD och M sköta.

Valet 2022 Halland

”Vår ambition är att få genomslag för så mycket som möjligt av den politik vi gick till val på och som presenterades i vår valplattform. Väljarna har gett oss ett tydligt stöd att verka för ökad trygghet, en ansvarsfull samhällsbyggnadsprocess, ordning och reda i skolan samt bevarandet av våra kransorter med mera”, skriver Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande.

I Halmstads kommun har det varit borgerligt styre sedan 16 år tillbaka och den 17 oktober kommer förslaget presenteras till kommunfullmäktige.

I klippet berättar politikerna hur de ska få igenom sin politik i ett minoritetsstyre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Halland

Mer i ämnet