Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alliansen kallade till presskonferens under onsdagen. Från vänster: Ann Molander (L), Helene Andersson (C), Mikaela Waltersson (M) och Lars Gustafsson (KD). Foto: Kristian Åkergren/SVT

Alliansen vill forsätta styra Regionen – i minoritet

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen vill fortsätta styra Region Halland. Det meddelade Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna på en pressträff under onsdagen. Den här gången blir det i minoritetsstyre.

– Vi känner att samarbetet fungerar bra och att vi har förtroende. Sen ansåg vi att det här var det bästa alternativet. Vi är medvetna om att vi kommer behöva jobba med breda lösningar, säger regionpolitikern Mikaela Waltersson (M).

De fyra partierna har tillsammans 34 av 71 mandat. I valet 2022 tappade Centern och Liberalerna ett mandat vardera från föregående valresultat, vilket innebär att Alliansen samtidigt tappat sin majoritet. De har därför som avsikt att styra genom överenskommelser med oppositionspartierna. Något bestämt stödparti finns inte.

Valet 2022 Halland

Socialdemokraterna: ”Olyckligt”

SVT Nyheter Halland har varit i kontakt med Socialdemokraterna.

– Vi har sträckt ut en hand till dem, både innan och efter valet. Men de har velat styra i minoritet. Jag tycker det är olyckligt med tanke på hur många sätt man skulle kunnat få till en majoritet. Jag är övertygad om att det hade varit bättre att styra med det, säger Lise-Lotte Bensköld Olsson (S).

Måste få något i utbyte

Det verkar inte heller bli något stöd av Sverigedemokraterna. Stina Isaksson (SD), som toppar partiets regionlista, säger att de förhandlingar som har hållits inte lett någonvart.

– Det är tråkigt. Vi har sagt att vi kommer ha krav på att släppa fram deras budget. Om vi ska stödja dem måste vi få något i utbyte, säger hon.

Hon tillägger att Alliansen innan valet sagt att de kunde tänka sig samarbeta med SD.

Den 1 januari 2023 inleds den nya mandatperioden för samtliga styrelser och nämnder.

I klippet hör du Allianspartiernas syn på minoritetsstyret.

Valresultat för regionvalet i Halland. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Halland

Mer i ämnet