Från vänster: Benny Strandberg (KD) Mikaela Waltersson (M), Helene Andersson (C) Tommy Rydfelt (L). Foto: SVT

Alliansen vill höja skatten i Region Halland

Uppdaterad
Publicerad

Med start 2020 vill den styrande alliansen i Region Halland höja skatten. Om förslaget blir verklighet kommer höjningen bli 58 öre. Halläningar med 30 000 kronor i månadslön får därför en skattehöjning med 2 088 kronor per år.

Anledningen är att regionen vill kunna möta det framtida behovet av välfärd och vård.

Skattehöjningen kommer ge ett tillskott på cirka 440 miljoner kronor. Pengar som behövs för att regionen inte ska gå med en halvmiljard kronor i underskott nästa år, enligt Alliansen.

Det som kostar pengar för regionen beror bland annat på att vi blir allt fler äldre och för att skapa förutsättningar för de kommande omställningarna inom olika verksamheter.

I dag ligger skatten på 10,82 kronor på varje hundralapp. Höjningen skulle innebära att den istället landar på 11,40 kronor.

Säker på att det sker

Ett slutgiltigt beslut om Mål och budget för 2020 tar regionfullmäktige den 19 juni. Men eftersom Alliansen har egen majoritet hyser regionstyrelsens ordförande inga tvivel på att den kommer att klubbas.

– Det kommer ske, säger regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M).

För en hallänning som har 25 000 kronor i månadslön blir skattehöjningen 145 kronor varje månad, eller 1 740 kronor per år.

Tjänar man istället 30 000 kronor blir motsvarande kostnad 174 kronor/2 088 kronor. Och tjänar man 35 000 landar skattehöjningen på 174 kronor/2 436 kronor.

– Vi vill förtydliga att konsekvensen för invånarna gällande skattehöjningen är en schablon. Det går inte att säga exakt då många parametrar spelar in vid en sådan beräkning, säger Louise Lindstedt, som är budgetchef på Region Halland.

I klippet ovan kommenterar hon skattehöjningen och förslaget till den nya budgeten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.