Margit Bik (S) anser att alliansparterna med Jonas Bergman (M) i spetsen gör sig omöjliga. Foto: Privat/SVT

”Allianspartierna gör sig omöjliga”

Uppdaterad
Publicerad

Ännu är det inte klart vilken politisk konstellation som ska styra i Halmstad. Allianspartierna vill fortsätta i minoritet – men Socialdemokraterna anser att ett majoritetsstyre är det enda alternativet.

I ett utspel så kritiserar nu Socialdemokraterna allianspartierna i Halmstad. De anser att varken ett minoritetsalternativ som Alliansen eller De rödgröna kan erbjuda en stabil politisk situation eftersom Sverigedemokraterna sitter som vågmästare. Enligt Margit Bik, ordförande för Socialdemokraterna i Halmstad, så håller sig Alliansen krampaktigt fast vid varandra när de vägrar styra tillsammans med Socialdemokraterna.

– Vi behöver lösningar över blockgränserna, annars kommer det stå still. De kan inte bestämma att ha en fast konstellation innan vi börjat förhandla, då hittar vi ingen lösning, säger Margit Bik.

Vill fördjupa samarbetet

Jonas Bergman (M) kommunråd i Halmstad anser att det fungerar bra att styra med Alliansen som största minoritet. Han menar att de erbjudit Socialdemokraterna att öppna upp för politiska uppgörelser.

– Vi är beredda att ge dem politiska segrar i viktiga och ideologiska frågor och fördjupa samarbetet, trots att vi inte ska regera ihop. Men de har valt att inte ge sig in i diskussionen, deras enda intresse är att hitta makten, säger Jonas Bergman.

Måste hitta ett majoritetsstyre

Margit Bik (S) menar att det inte stämmer.

– De försöker bestämma hur vi ska vara i opposition, inte hur vi ska styra tillsammans. Det som de erbjudit är ingen lösning på problemet. Sverigedemokraterna blir i så fall vågmästare i varenda nämnd. Vi måste hitta ett majoritetsstyre. Halmstad förtjänar något mycket bättre än fyra år med politiskt kaos, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.