Sötsaker skadar hundarnas tänder – veterinären förespråkar tandborstning istället. Foto: TT

Allt fler hundar har sämre tänder

Uppdaterad
Publicerad

Söta mellanmål och dålig munhygien är rena döden för hundens tänder. Siffror från Agria visar att antalet tandskador har ökat de senaste åren. På Falkenbergs djurklinik uppmanar man nu hundägare att ta ett större ansvar för hundarnas munhälsa.

– Tandköttsinflammation och tandsten som leder till tandlossning är förmodligen den vanligaste sjukdomen hos hundar i dag, Anna Wendel, legitimerad veterinär på Falkenbergs djurklinik medan hon rengör tänderna på en nioårig dvärgpinscher.

Försäkringsbolag nekar ersättning

Eftersom många försäkringsbolag inte ger någon ersättning just för bristande tandhälsa, är det extra viktigt att ta hand om sin hunds tänder för att förebygga skador. Annars kan det gå riktigt illa.

– Det blir lösa tänder och en tandvärk för hunden som den kanske inte kan förmedla. Det är svårt för hunden att säga när den har ont, säger hon.

Se även: Veterinärens fem tips – så sköter du hundens tänder

Problemen ökar

Nya siffror från djurförsäkringbolaget Agria visar att antalet tandskador har ökat med över 40 procent de senaste fem åren på de hundar som är  försäkrade där.

Även Anna Wendel, som är specialist på hund- och kattandvård, ser att problemen har ökat.

Tandkräm som smakar kyckling

Som tur är finns det en hel del tips att ta till. Tandborstning är att föredra, gärna minst en minut varje dag.

– Man får också en bra kontakt med sin hund. Den lär sig att bli hanterad. Man kan ha på en tandkräm som smakar leverpastej eller kyckling, då tycker hunden att det är en rolig stund.

Se även: Hela intervjun med veterinären

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.