Klicka på klippet för att höra vilka droger som är skadligast för miljön, och hur bra reningsverken är på att rena dem. Foto: Daniel Strömbäck/SVT/TT

Allt knark renas inte på reningsverken

Publicerad

Knark som spolas ner i avloppen är skadligt för miljön och fiskar – det menar forskningsingenjör Per Magnus Ehde på Högskolan i Halmstad. För att få minimerad miljöpåverkan undersöker han och hans kollegor nu hur reningsverk kan bli bättre på att stoppa olika typer av droger som kommer in från att släppas ut.

Vissa reningsverk är bättre än andra på att rena droger. Det kan Per Magnus Ehde konstatera efter att flera reningsverk i Laholm, Hylte och Kungsbacka undersökt.

– Det behöver förbättras, det skiljer ganska mycket mellan olika reningsverk, min uppgift är att komma på varför vissa reningsverk är bra på att ta bort kokain och varför andra inte är så bra, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.