Helena Söderblom är presschef på SOS Alarm och förklarar hur svårt det är att positionera larmsamtal från mobiltelefoner. Foto: SOS Alarm

Ambulans fick fel position – äldre person avled

Publicerad

I november förra året avled en äldre person av hjärtstopp innan ambulanserna kom fram. Senare framkom att ambulanspersonalen blivit feldirigerad av SOS Alarm.

– Vi vill gärna få till en mer exakt positionering, och tittar på nya tekniska lösningar, säger Helena Söderblom på SOS Alarm.

Två ambulanser i Varberg blev feldirigerade av SOS Alarm när de ryckte ut till en äldre person med andningssvårigheter i november förra året. Båda ambulanserna var först på rätt väg men sedan ändrades dirigeringen och de blev runt en kvart försenade. Under den tiden hade personen fått hjärtstillestånd och avlidit.

– Det blev ett allvarligt fel här med positioneringen. Men vi har inget systematiskt fel i våra rutiner utan problemet är att folk numera ringer från mobiltelefoner. När vi hade fasta telefoner fick vi en mer exakt position, säger Helena Söderblom som är presschef på SOS Alarm.

Handlar om integritetsskäl

Hon berättar att det är av integritetsskäl som man inte får en exakt position med mobiltelefoner utan endast ett område nära närmaste mast.

– Vi tittar på nya tekniska lösningar för att komma runt det här problemet. Men i det specifika fallet kan vi inte göra mer nu förutom att satsa på att personalen ska vara så utbildad som det går, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.