Foto: TT och SVT.

Ambulanspersonal i Halland utan kollektivavtal – Vårdförbundet rasar

Uppdaterad
Publicerad

Ambulanspersonalen har inga reglerade måltidsuppehåll och har mer veckoarbetstid än all annan vårdpersonal i Region Halland. Nu vill Vårdförbundet teckna kollektivavtal för ambulanspersonalen som varit helt utan avtal.

Varför ambulanspersonalen i Region Halland varit, och är, utan kollektivavtal är oklart, men Camilla Tellström, ordförande på avdelning Halland på Vårdförbundet, tror att man har utgått från att man haft ett avtal.

– Jag tror att man har arbetat på, att det kanske har fungerat bra, säger Camilla Tellström.

Att det saknas avtal för ambulanspersonalen uppdagades nyligen när man ville se över det avtal man trodde fanns, men som alltså inte finns. Detta i takt med att ambulanspersonalen i Halland blivit allt mer frustrerad över att inte hinna äta under sina pass eftersom det inte finns några reglerade måltidsuppehåll.

– Det kom fram att vi har inget kollektivavtal gällande måltidsuppehåll. Men man har arbetat som om vi hade det, säger Camilla Tellström.

Arbetar fler timmar

En annan sak som Vårdförbundet och ambulanspersonalen är irriterad över är att ambulanspersonalen har högre veckoarbetstid än all annan vårdpersonal i Region Halland.

Övrig vårdpersonal som jobbar 20 procent natt har en reglerad veckoarbetstid på 34 timmar. Motsvarande veckoarbetstid för ambulanspersonalen är 36,3 timmar.

– Vi vill ha samma förutsättningar som resten av regionen, säger Camilla Tellström.

”Inga orimliga krav”

Vårdförbundet har nu försökt att få igenom sina krav och teckna ett kollektivavtal med arbetsgivaren som reglerar måltidsuppehåll och veckoarbetstid.

Men enligt Camilla Tellström vill arbetsgivaren inte gå med på de specifika kraven.

– Det är jätteallvarligt. Vi har inga orimliga krav.

Nu sätter Vårdförbundet press på arbetsgivaren och meddelar genom en skrivelse till arbetsgivaren att det ska finnas ett kollektivavtal som reglerar måltidsuppehåll och veckoarbetstid senast den 26 april. För efter det datumet kommer personalen att jobba som om det fanns ett sådant avtal och ta rast efter fem arbetade timmar.

SVT Nyheter Halland söker arbetsgivaren för kommentarer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer