Foto: SVT

Amnesti ska få bort skjutvapen från gatan

Uppdaterad
Publicerad

För fjärde gången införs nu vapenamnesti i Sverige, vilket innebär att privatpersoner kan lämna in skjutvapen till polisstationen helt anonymt. I Halmstad tror polisen på fler inlämnade vapen än tidigare.

Bara i Västra Götaland och Halland skedde det under förra året 30- respektive 10 skjutningar. Vapenamnestin är en av polisens vägar till att försöka minska antalet skjutningar.

– Utifrån allmänheten och utifrån det som händer ute i vårt Sverige så blir det fler och fler illegala vapen. Det är kopplat till fler och fler skjutningar. Och amnestin är ett sätt att få färre vapen ute i samhället och därmed få färre skjutningar och minska den brottsligheten, säger kommissarie Ulf Bejrum vid polisen i Halmstad.

2.400 skjutvapen

Under den senaste amnestin 2013 fick polisen in över 15.000 illegala skjutvapen som exempelvis pistoler, revolvrar och hagelgevär. Man fick dessutom in och 36 ton ammunition runt om på polisstationerna i landet.

Bara i Halland och Västra Götaland handlade det om 2.400 vapen under den senaste amnestin.

Säg att man är kriminell och man har ett vapen, tror du man kommer hit och lämnar in det?

– Jag tror många som sitter därute, flickvänner eller föräldrar, som förvarar vapen åt kriminella, så fungerar det ju. Och kan de då få en möjlighet att lämna in vapen så öppnar vi upp för en möjlighet där vi kan komma och hämta vapnen. Många känner kanske en olust att komma till polisen, säger Ulf Bejrum vid polisen i Halmstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.