Andreas Feymark och Johanna Palmelid bildar tillsammans det nya lokala partiet Allians för frihet. Foto: Kenny Boufadene/Mia Petzäll

”Varberg ska ha Sveriges lägsta kommunalskatt”

Publicerad

Han gick med i Alternativ för Sverige och hon skulle lämna partipolitiken helt och hållet. Nu har de två tidigare Sverigedemokraterna Andreas Feymark och Johanna Palmelid startat partiet Allians för frihet, som de ställer upp med i höstens kommunval. Och huvudfokus ligger på skatten.

– Vår vision är att Varberg ska ha Sveriges lägsta kommunalskatt, säger Andreas Feymark.

I dag är han medlem i Alternativ för Sverige, något som inte sätter käppar i hjulet när det kommer till att starta ett nytt parti.

– Afs har inte någon kommunal verksamhet och har beslutat att inte starta kommunföreningar överhuvudtaget. Istället ska man låta folk starta lokala partier som de själva vill, säger han.

Lämnade politiken

När Johanna Palmelid beslutade att lämna Sverigedemokraterna konstaterade hon också att hon var färdig med partipolitiken. Nu är det klart att den åsikten har förändrats.

– Det berodde på att jag inte hade något förtroende för de etablerade partierna längre. Men när Andreas meddelade mig om den här idén, att starta ett nytt lokalparti, tänkte jag att det var en öppning att hålla på med det jag tycker om utan att behöva tampas med olämpliga företrädare och vänskapskorruption, säger hon.

Landsbygden viktig

Även hon trycker på att det är skattefrågan som är viktigast för partiet. Johanna Palmelid har dock sedan länge haft mycket fokus på bland annat landsbygdsfrågor och frågor kring äldreomsorgen, och det är fortfarande frågor som ligger henne varmt om hjärtat.

– Det är inte ett engagemang man bara tappar helt tvärt. Men det är skattepolitiken som kommer vara den främsta frågan. Kommunen satsar på massa dyra lyxprojekt, exempelvis Västra vallgatan som kostar flera miljoner. De pengarna hade man istället kunnat satsa på äldre och barnomsorg, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.