Lars Runesson är regionchef på Sveriges åkeriföretag i Halland. Foto: SVT

Åkeri utesluts från branschorganisation

Uppdaterad
Publicerad

Det kritiserade åkeriföretaget Andreassons åkeri AB i Veddige stängs av från Sveriges åkeriföretag.

Det har varit långdragna turer kring åkeriföretaget Andreassons i Veddige utanför Varberg. Bakgrunden är att företaget för några år sedan anlitade polska chaufförer som egenföretagare, och på så vis behövde åkeriet inte betala arbetsgivaravgifter.

Men Skatteverket ansåg att de polska chaufförerna var att betrakta som anställda, och det gjorde även kammarrätten i Göteborg som dömde Andreassons att betala nio miljoner kronor i arbetsgivaravgifter och skattetillägg.

När sedan Högsta förvaltningsdomstolen i början av maj slog fast tidigare domar var målet att anse som avgjort. Det är därför Sveriges åkeriföretag nu slänger ut Andreassons.

– Vi vill inte ha medlemmar som tolkar regelverket som åkeriet gör, säger Lars Runesson, Sveriges åkeriföretag, Hallands län.

Enligt delägaren Kalle Andreasson på åkeriet så har inte uteslutningen någon som helst betydelse för företaget.

– Ingenting. Det stör inte verksamheten, säger Kalle Andreasson.

Istället tror han att aktionen är ett sätt för Sveriges åkeriföretag att locka nya medlemmar.

– De har tappat mycket medlemmar. Det här är ett sätt att ragga nya medlemmar.

Frös tillgångar

I februari i år beslutade förvaltningsrätten att Skatteverket fick rätt att frysa 13,7 miljoner kronor vilket motsvarar de uteblivna arbetsgivaravgifterna.

Fackförbundet Transport har också engagerat sig i åkeriets företagsmodell då de 2014 stämde Andreassons på 20 miljoner kronor men gick med på förlikning på 175.000 kronor efter ett beslut av Arbetsdomstolen.

Kringå kollektivavtal

I en intervju i Uppdrag granskning, som sändes 2011, sa Kalle Andreasson såhär:

– Att anlita utländska förare som egenföretagare är ett sätt att kringå kollektivavtalet, sade Kalle Andreasson.

Det är framtiden för åkerier menar han.

– Svenska chaufförer är inte hungriga nog för det här. De vill inte jobba på det här sättet längre och de vill vara hemma varje kväll. De har så många andra intressen. Då är de intressena starkare än att ha detta arbetet, sade han då.

För Andreassons är dock inte det rättsliga över ännu. Företaget säger att man kommer att anmäla de svenska domstolarna till EU-domstolen för en prövning.

Fler företag kan uteslutas

Att Sveriges åkeriföretag utesluter ett medlemsföretag på det här sättet är unikt.

– Mig veterligen är det första gången i Sveriges åkeriföretags historia att man tar ett aktivt beslut. Det normala är annars att man utesluts för att man inte betalat fakturan, gått i konkurs eller sålt företaget, säger Lars Runesson.

Andreassons blev alltså det första företaget som blev uteslutet på det här viset, men sannolikt inte det sista.

– Sveriges åkeriföretags styrelse lär titta på fler av medlemmarna och dess verksamheter. Eftersom den här affärsmodellen inte är okej att använda så tror jag att fler åkeriföretag kommer att bli drabbade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.