Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elräkningen för december blev en chock för Carina Tvedahl-Lernsten och Anette Lernsten, hör om deras oro att inte ha råd att värma upp huset och behöva flytta ut i husvagnen. Foto: Elin Schwartz/SVT

Anettes och Carinas oro: Behöva flytta ut till husvagnen efter elräkningen

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer den fruktade elräkningen för december – och SVT:s genomgång visar att det var de högsta decemberpriserna på börsen på fem år. Nu oroar sig paret Anette och Carina att pengarna inte ska räcka till, och att de ska behöva flytta ut i husvagnen.

– Fantasisummor – det är ju hela min pension, säger Carina Tvedahl-Lernsten.

Nu har elräkningarna för december börjat att skickas ut och för Carina Tvedahl-Lernsten och hennes fru Anette Lernsten landade fakturan på 10 489 kronor, för en förbrukning på 2 245 kWh under månaden.

Och enligt elmarknadsanalytikern Christian Holtz är det ungefär det priset som en decemberräkning för en normalstor villa i södra Sverige landar på utifrån hur priserna ser ut nu. Normal förbrukning under december ligger på runt 4 000 kwh för en villa, enligt EON, men nu under december har många dragit ner på förbrukningen.

– Vi har båda sjukersättning, vi har inte råd med så dyra elräkningar, säger Anette Lernsten. En del kanske tycker att vi kunde ha en lägre förbrukning men det här gamla huset läcker värme.

– Vi har dragit ner på så mycket vi kan på lampor, värme, tvätt och annat, säger Carina Tvedahl-Lernsten.

Över 200 öre i alla elområden

December blev en månad med rekordhöga elpriser – SVT:s genomgång visar att det var de högsta decemberpriserna på fem år, i samtliga elområden. Snittpriset landade på över 200 öre per kilowattimme i hela landet. På fakturan tillkommer också elbolagens påslag, elskatt, moms och nätavgift, på runt 150-200 öre per kilowattimme.

Högst börspriser i december var det i elområde 4 i södra Sverige, där decemberpriset bara slås av rekordpriset i augusti.

Oroade att behöva flytta ut i husvagnen

Trots att decemberpriserna är rekordhöga så är de ändå lägre än vad som befarades i somras.

– När det såg som värst ut trodde vi att det kunde landa någonstans runt det dubbla, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker hos Merlin och Metis.

Men att det kunde varit värre är en klen tröst menar Carina och Anette, som nu är oroade över att inte ha råd att värma upp huset och behöva flytta ut i husvagnen – fler elräkningar med samma belopp klarar de inte, berättar de.

Hör dem berätta i klippet.

Ören per kilowattimme Foto: Valeria Calderon/SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.