Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Samma sak hade aldrig drabbat män”. Anna Wingård tycker det är bra att facket stämmer staten över det hon menar är diskriminering av kvinnor under pandemin. Foto: Anton Johansson/SVT

Anna förlorade 50 000 på sin graviditet – nu stämmer lärarfacket staten

Publicerad

Läraren Anna Wingård i Varberg blev gravid under pandemin. I vecka 20 tvingades hon sluta jobba eftersom hon då ansågs vara riskgrupp. Hon är en av flera tusen kvinnor som drabbades av inkomstbortfall under pandemin.

I klippet berättar hon om hur hon drabbades av arbetsförbudet under pandemin och vad hon hoppas på att stämningen leder till.

Enligt ett EU-direktiv om mödraskydd ska staten se till att gravida som förbjuds att arbeta, ska få behålla lönen eller få annan skälig ersättning. Fackets hållning är att den graviditetspenning som betalades ut inte var skälig utan att det rör sig om könsdiskriminering.

– Det är fruktansvärt ojämställt, det är bra att det uppdagas. En diskrimineringsfråga i högsta grad, säger läraren Anna Wingård, som tycker det är bra att facket nu valt att stämma staten.

Hon drev till en början frågan mot kommunen själv, något som Hallands nyheter rapporterade om. Idag är hon tillbaka på jobbet i skolan på deltid.

Ministern vill inte kommentera

Fackförbundet Sveriges lärare uppskattar att någonstans runt 8 000 gravida kvinnor drabbades av arbetsförbud under pandemin och därmed ekonomiska konsekvenser.

SVT har sökt äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje som har avböjt att kommentera kritiken på grund av pågående rättsliga prövningar av liknande fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.