Foto: TT och pressbild Vallarna

Annika Andersson om priset: ”Stolt”

Publicerad

Det var ingen självklarhet för Annika Andersson att hon skulle blir årets kulturpristagare och med det bli en del av kommunens kulturhistoria. Men när det nu står klart att hon blir den 52:e mottagaren är hon stolt.
– Att få ett kulturpris är ju en enorm uppskattning känns det som, säger hon till SVT Nyheter Halland.

Äntligen!

Nåja, Annika Anderssons reaktion över att hon är årets kulturpristagare i Falkenberg var något blygsammare.

– Det kändes ju framförallt överraskande. Det är ju ingenting man går runt och tänker på men det känns väldigt roligt. Det får man vara lite stolt över, säger hon.

”Direktkontakten outstanding”

Från buskis på Vallarnas friluftsteater till tv-program som Parlamentet och Time Out – och från tv-program till vanliga teaterscener. Annika Andersson är känd för mycket och hon har funnits i det allmänna humormedvetandet i närmare 20 år.

Frågan är vad hon är mest känd för?

I somras stod Annika Andersson på scenen på Vallarna i Falkenberg i föreställningen ”Soldat Fabian Bom”.

– Jag tror faktiskt det är väldigt mycket både och. Buskisfansen är ju väldigt, väldigt många i Sverige vilket man märker när man är ute med föreställningar. Men många känner nog också igen mig mest från Time Out som blev mitt stora genombrott i tv där jag också var mig själv, säger hon.

Vad tycker du själv är roligast?

– Det är så svårt. Time Out var väldigt roligt att spela in men man får samtidigt inte samma direktkontakt med publiken som man får på en teater. Den kontakten är någonstans outstanding.

Föreställning rullar ut på vägarna

Annika Anderssons karriär har tuffat på ända sedan tiden i de populära tv-programmen och just nu är hon aktuell med föreställningen Minns du mig?  En föreställning som hon skrivit tillsammans med komikerkollegan Thomas Pettersson och som inneburit en ny utmaning.

Under hösten spelade Annika Andersson tillsammans med Thomas Pettersson i teaterföreställningen ”Minns du mig?”.

– Den är både rolig men det finns också ett stänk av allvar och det är fantastiskt roligt att få pröva på det med.

Föreställningen har spelats på Lisebergsteatern under hösten men nästa år rullar den ut på vägarna och kommer bland annat till Halmstad.

– Vi sålde 10.000 biljetter på två veckor. Det är så himla roligt och det är bara att försöka blunda och njuta, säger hon.

”Det här kan man ju inte missa”

Tillbaka till kulturpriset.

Det har delats ut sedan 1966 och den 19 december delas det ut under kommunfullmäktige i Falkenberg. Och självklart kommer huvudpersonen att finnas på plats.

Annika Andersson i tv-programmet ”Så ska det låta”.

– Ja, herregud, det här kan man inte missa! Det här är ju stort och det ska bli jätte, jätteroligt för det är inga sammanhang jag är van vid, säger hon och fortsätter:

– Att få ett kulturpris är ju en enorm uppskattning känns det som. Det är också väldigt roligt att få det som komiker.

”Det finaste man kan göra är att få någon att skratta”

Ses humor mer som en del av den finare kulturen idag tror du?

– Folk får tycka och tänka vad de vill. Jag har alltid tyckt att det finaste man kan göra är att få folk att skratta. Lyckas man med det får man vara nöjd och glad.

En sista fråga – borde du inte fått det här priset tidigare?

– Nej! Det kan jag verkligen inte tycka, skrattar hon och avslutar:

– Jag är helt okritisk till att jag inte fått det tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer