Nu är det klart hur många nyanlända som kommer till Hallands län 2018. Uppdelningen baseras bland annat på tidigare mottagande. Foto: SVT

Antalet nyanlända till Halland fördelas 2018

Uppdaterad
Publicerad

Kungsbacka är den halländska kommun som nästa år ska ta emot flest nyanlända. Det är klart sedan Länsstyrelsen beslutat om fördelningen mellan länets kommuner.

I Kungsbacka är det 293 nyanlända personer som fått uppehållstillstånd och under 2018 får möjlighet att flytta in och etablera sig i kommunen.

En utmaning är bostäder, enligt Ulrika Landergren (L), kommunalråd med huvudansvar för etablering.

– Det är jättetufft! Vi försöker klara av den kvot vi fick för 2017 och det kommer vi inte riktigt lyckas med, säger hon.

Tagit emot få tidigare

Fördelningen grundar sig bland annat på tidigare mottagande. Kungsbacka har då varit den kommun i länet som tagit emot minst i förhållande till sin folkmängd, och bland de kommuner i landet som legat lägst. Även förra året fick Kungsbacka i uppdrag att ta emot fler nyanlända än sina halländska grannkommuner.

Ulrika Landergren (L) menar att Kungsbacka kommun har tagit ett större ansvar genom att öka bostadsbyggandet i kommunen.

– Tidigare har vi byggt enligt vårt mål: bostäder för 500 hushåll per år. Det har höjts till 700 hushåll. Vi bygger så det knakar men ändå kommer vi inte ikapp, säger hon.

Länsstyrelsen har fördelat antalet nyanlända efter Migrationsverkets bestämmelser.

Helst i vanliga bostadsområden

– Arbetsmarknad, befolkningsstorlek och tidigare mottagande spelar in, förklarar Thijs den Teuling som är integrationssamordnare på Länsstyrelsen i Hallands län.

Enligt Länsstyrelsen är antalet nyanlända som själva bosätter sig i Kungsbacka lågt. Förklaringen är, enligt kommunalrådet, att det är ett bostadsbestånd med en liten del hyresrätter.

– Det vi bygger är oftast för dyrt. Det är möjligt att vi kommer behöva beställa modulhus för att klara mottagningen. Helst vill vi att de som kommer ska bo i de vanlig bostadsområden, säger Ulrika Landergren (L).

Hylte kommun, dit relativt sett många nyanlända tidigare flyttat, får ytterligare 5 personer under nästa år. Laholm ska ta emot 15 nyanlända, Falkenberg 41, Halmstad 90 och Varberg 138.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.