• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Universitetslektor Anita Sant’Anna ingår i forskargruppen vid Högskolan i Halmstad. Foto: TT och Joachim Brink

App ska hindra hjärtattack

Uppdaterad
Publicerad

Många tar inte inte sina receptbelagda mediciner, vilket kan vara förenat med livsfara. Forskare i Halmstad ska nu jobba fram en digital lösning för att bättra på sannolikheten att patienter tar de mediciner de fått utskrivna.

Projektet är ett samarbete mellan Högskolan i Halmstad, Region Halland och Halmstads kommun. Forskarna vet inte riktigt än hur appen ska fungera, men en prototyp ska förhoppningsvis vara färdig inom tre år.

– Vi tror att den kommer innehålla saker som påminnelser och information om varför medicinen är viktig. Men även olika individanpassade tips och trix som kan göra att patientenen förbättrar sin hälsa. Exempelvis att äta bättre eller motionera mera, den ska ge ett helhetsgrepp, säger universitetslektor Anita Sant’Anna som ingår i forskargruppen vid Högskolan i Halmstad.

”Då tänker man inte på att ta sin medicin”

Till en början inriktar sig forskarna på patienter med högt blodtryck eftersom det är livsviktigt för dem att ta sin medicin.

– Högt blodtryck är en intressant åkomma för många har inga symptom av det. Men långsiktigt har de mycket större risk att få stroke och hjärtattack. Eftersom de inte har några symptom tänker de inte på att ta sin medicin, säger Anita Sant’Anna.

Kan man säga att det är en app som hindrar hjärtattack?

– Indirekt ska den göra det, säger Anita Sant’Anna.

Vilka patienter är det som inte tar sin medicin?

– Det vet vi inte än. Olika orsaker kan vara alltifrån att de glömmer ta medicinen till att de oroa sig för biverkningar. Att de inte kan betala för medicinen kan också vara en orsak, säger Anita Sant’Anna.

Har man någon uppfattning om hur många liv appen skulle kunna rädda?

Vi är väldigt försiktiga med att ge sådana siffror.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.