Foto: TT

Arbetsförmedlingen: Goda utsikter för Halland nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Prognosen för arbetsmarknadsutsikterna i Halland 2018 är här – och det är en positiv läsning. Halland bedöms fortsätta ha en av landets lägsta nivåer av arbetslöshet, enligt Arbetsförmedlingen.

Det är intervjuer med 400 arbetsgivare i Halland som ligger till grund för prognosen som visar på att arbetslösheten förväntas minska till 5,9 procent fjärde kvartalet 2018.

– För Hallands län är bedömningen att sysselsättningen kommer att öka med cirka 2.500 personer under 2017 och 2.000 personer under 2018, säger Peter Nofors, arbetsmarknadsanalytiker för Halland i ett pressmeddelande.

De områden där den största efterfrågan beräknas finnas är inom hotell och restaurang, transport samt personliga och kulturella tjänster. Men enligt prognosen bedöms kompetensbristen vara stor i alla branscher och svårigheten att hitta rätt kompetens är det största tillväxthindret för många företag.

I slutet av september hade Halland den lägsta arbetslösheten i landet jämte Uppsala och Västerbottens län då arbetslösheten för åldrarna 16 till 64 år uppgick till 6,0 procent.

I oktober hade länet den tredje lägsta arbetslösheten jämte Stockholms län på 6,1 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.