Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Moderaterna lyfter fram en rad praktiska utmaningar, men enligt Centerpartiet är rullande vårdcentraler fullt görbart. Foto: Alice Loth/SVT

Argumenten från C och M i Halland – för och emot mobila vårdcentraler

Publicerad

Vården kommer nära, säger Centerpartiet. Moderaterna kontrar med att kvalitén inte går att upprätthålla. Införandet av rullande vårdcentraler på landsbygden splittrar partierna i Region Halland. Här framför två av toppnamnen sina främsta argument för och emot.

Hur ofta en mobil vårdcentral skulle besöka orter runt om i Halland är inte helt klart från Centerpartiets sida. Men att konceptet skulle vara möjligt råder det från partiets sida ingen tvekan om.

Moderaterna hänvisar däremot till en utredning som gjorts i frågan som kom fram till att mobila vårdcentraler inte skulle vara den mest effektiva och patientsäkra lösningen. Efter det har de bett om ytterligare utredning som än inte är klar. I stället vill de satsa mer på hembesök.

Så tycker partierna i Region Halland om mobila vårdcentraler på landsbygden

Partierna i Region Halland tar ställning till förslaget ”Mobila vårdcentraler ska införas på landsbygden” i SVTs valkompass. Så här svarar dem:

Mycket bra förslag

Centerpartiet:

”Vården ska vara nära, oavsett var du bor i Halland. Alla har olika behov och önskemål om hur vi bäst får stöd när vi behöver det. En del kontaktar sjukvården digitalt medan andra besöker en fysisk vårdcentral. För att kunna erbjuda vård på fler platser än i dag vill vi att Region Halland ska satsa på en rullande vårdcentral, ett fordon inrett som en vårdcentral.”

Liberalerna:

”Att införa mobila samt digitala alternativ är att ge invånaren vård nära. Det finns en stor potential både gällande landsbygden men även äldreboenden.”

Sverigedemokraterna:

”Vi vill utveckla mobila vårdcentraler för att nå målet god och nära vård för Hallands alla invånare, även för dem som bor på landsbygden och i mindre tätorter där patientunderlaget inte är tillräckligt för att vara möjligt att bedriva en vårdcentral.”

Ganska bra förslag

Kristdemokraterna:

”Utifrån Hallands geografiska läge behöver vi se till så att vi har en jämlik och tillgänglig vård i alla kommuner. För att uppnå en god och nära vård menar vi att kontakter med hälso- och sjukvård ska vara enkla och tydliga. Digitalt när det är möjligt och fysiskt när det behövs. Vi vill också komplettera med mobila enheter för att tillgodose vårdbehovet och öka tillgängligheten.”

Miljöpartiet:

”Om det går att genomföra med tillräckligt hög kvalitet är det ett bra förslag som komplement till mer kvalificerad vård.”

Socialdemokraterna:

Mobila vårdcentraler kan vara ett komplement på landsbygden för att få en mer tillgänglig nära vård. Vi vill gärna även se filialer i våra större serviceorter i länet. Vård på landsbygden är viktig, offentlig service måste finnas på fler ställen än de stora centralorterna.”

Ganska dåligt förslag

Moderaterna:

”Vi sätter alltid kvalitén på vården först, även om det innebär att resan dit blir något längre. Vi ser inte att man kan erbjuda den höga kvalité på vård som hallänningen förtjänar i en mobil enhet.”

Vänsterpartiet:

”Vi vill se ett bevarande och en utveckling av de fasta vårdcentralerna och filialerna i hela regionen utefter vårdbehov. En mobil enhet kan aldrig ge vård av samma kvalitet eller tillgänglighet och det är för oss ett odiskutabelt krav. Vi är också oroade över arbetsmiljön vid dessa mobila enheter.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Halland

Mer i ämnet