Räddningstjänsten larmades till Elias Fries förra sommaren då en brand hade brutit ut på skolan. Foto: Peter Osterberger/SVT

Åtal väckt för grov mordbrand på Elias Fries skola i Hylte

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen beslutade åklagare att åtala två unga killar som misstänks för branden på Elias Fries skola i Hylte kommun.

Det var under sommaren förra året som räddningstjänsten larmades om branden på skolan. Vittnesuppgifter ledde till att tre tonåringar kallades in på förhör.

En av killarna åtalas nu för grov mordbrand och för en annan väcks bevistalan för samma sak. Bevistalan kan åklagare använda vid grova brott om den misstänkta inte är straffmyndig vid händelsen. Rätten kan då fastställa om personen begått brottet men någon påföljd döms inte ut.

Enligt åtalet har de båda killarna natten till 17 juli 2023 i samförstånd tänt på brännbart material som orsakat skolbranden.

Även ett ringa narkotikabrott står med i åtalet mot den äldre av killarna. Ett brott han erkänner.

Båda förnekar brott gällande grov mordbrand.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från den nedbrunna skolbyggnaden i klippet. Foto: Peter Osterberger/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.