Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kikar över axeln för att se pinkoden, sedan norpar de plånböckerna – så ska de två männen ha kommit åt tusentals kronor. Se tidigare rapportering i klippet. Foto: Polisens förundersökning

Åtalades för stöldturné i södra Sverige – döms till utvisning

Uppdaterad
Publicerad

De två männen som åtalades för en stöldturné i södra Sverige döms nu vid Varbergs tingsrätt för flera fall av grovt bedrägeri och grovt egenmäktigt förfarande. Båda männen nekar till brott.

Det var i september förra året som områdespoliser i Lidköping uppmärksammade två män och bestämde sig för att kontrollera dem.

– De hade kontanter på sig och kunde inte riktigt redogöra för hur det kom sig, sa Ester Omarsdottir, kammaråklagare, tidigare till SVT Halland.

Döms till utvisning

De två männen döms nu, mot sitt nekande, till fängelse i två år och sex månader. De döms även till utvisning med förbud om att återvända till Sverige.

Männen greps och initialt inleddes en utredning om misstänkt penningtvättbrott, men senare ändrades misstankarna.

Stöldturné i södra Sverige

Genom övervakningsbilder från andra utredningar kunde polisen koppla männen till stölder av plånböcker och bankkort i Halland, Skåne, Blekinge, Småland och Västergötland.

Männen döms bland annat för tre fall av grov stöld, 26 fall av grovt bedrägeri och 14 fall grovt egenmäktigt förfarande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.