Foto: SVT

Attackerade sjuksköterska med ”kobrahugg”

Uppdaterad
Publicerad

När den manliga sjuksköterskan böjde sig framåt för att lugna en patient kom attacken från ingenstans. Med knuten näve slog patienten sköterskan mitt på struphuvudet.

– Det knakade till. Jag kände att något gick sönder, säger sjuksköterskan till SVT Nyheter Halland.

Lugnet på akutmottagningen i Halmstad förvandlades snabbt till det motsatta en natt i mars förra året. Plötsligt anlände en man i 30-årsåldern som gapade och skrek efter en rullstol.

Sjuksköterskan, som hade det ensamma nattpasset med uppgiften att ta emot nyinkomna patienter, gick fram till mannen för att försöka lugna.

– Jag skulle kolla hur det var med honom när denna smäll kom helt oprovocerat och med våldsam kraft. Det knakade till och jag kände att något gick sönder. Det kom bara väsande ljud och jag fick ingen luft, berättar mannen för SVT Nyheter Halland.

Slaget, som under rättegången beskrevs som ett ”kobrahugg”, hade träffat honom mitt på struphuvudet och han beskriver hur tankarna snurrade väldigt fort.

– Då var jag jätterädd och tänkte att det går åt helvete, nu hoppar han på mig. Jag var ju utelåst i väntrummet och jag kunde inte komma åt mitt kort. Jag kände att jag kan inte komma in i tryggheten.

Kollega grep in

Lyckligtvis hade en undersköterska nyss följt en annan patient ut till en bil och blev vittne till händelsen. Han kunde snabbt komma till undsättning och få bort sjuksköterskan från väntrummet. Två andra kollegor skyndade till och larmade polisen.

Hur tänker du kring den här händelsen i efterhand, det har ju gått drygt ett år?

– Nu när man har distans till detta så känns det som att man inte ska behöva utsättas för något sånt här i ett yrke där man vill hjälpa folk, säger sjuksköterskan.

Det livsfarliga slaget gjorde att sjuksköterskan fick stanna hemma från arbetet i två veckor och även efter det ska han ha haft vissa problem med rösten.

Döms till fängelse

”Kobrahugg”-mannen dömdes på torsdagen till tre månaders fängelse för våld mot tjänsteman. Mannen, som tidigare dömts för flera våldsbrott, hävdade under rättegången att han mått psykiskt dåligt den aktuella kvällen och att hans muskler krampade och att han trodde han skulle dö.

Mannen berättade för tingsrätten att när han skrikit efter en rullstol så hade han inte fått någon hjälp. Han hade känt sig hotad av sköterskan som sagt till honom att lugna ner sig och då kan han ha knuffat till honom, berättade han.

”Helt oprovocerat”

Halmstads tingsrätts bedömning var dock att mannen var skyldig och rätten skriver bland annat i domen att det kraftiga slaget varit helt oprovocerat och att ett slag mot struphuvudet kan ge livshotande skador.

”Det får betraktas som en lycklig tillfällighet att sjuksköterskan inte blev allvarligare skadad än vad han blev” slår tingsrätten fast i domen.

Sjuksköterskan arbetar kvar på akuten i Halmstad och gör fortfarande nattpass. Trots att han arbetat nästan tjugo år på akutmottagningen så har han aldrig varit med om något liknande, varken före eller efter attacken.

I dag känner han frustration över att det inte vidtagits mer åtgärder vad gäller säkerheten på akutmottagningen.

– Framför allt måste man vara tillräckligt med personal. Som det ser ut nu går man ut nattetid ensam i väntrummet för att möta patienter. Det finns politiker som säger att de inte oroar sig för patientsäkerheten trots bemanningssituationen, men jag tänker även på personalsäkerheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.