Laholms kommun avråder nu från bad på Mellbystrand Foto: SVT

Avloppsläcka i Mellbystrand

Uppdaterad
Publicerad

Bad på norra delen av det populära havsbadet i Mellbystrand är nu förenat med risk för magsjuka efter att avloppsvatten runnit rakt ut i havet.

Under natten mot tisdagen så stannade en pump från Laholmsbuktens VA – vilket innebar att avloppsvatten åkte ut i havet vid Birger Pers väg. Besökare möttes under tisdagsmorgonen av en skylt som avrådde från bad – eftersom vattnet nu innehåller bakterier som kan ge magsjuka.

– Vi uppskattar att 50 kubik har åkt ut i havet. Det är väldigt svårt att uppskatta hur illa det är, om det driver ut i havet eller lägger sig vid kusten är svårt att veta, säger Gert-Ove Lindberg som är strandansvarig på Laholms kommun.

Prover klara på fredag

Under dagen har kommunen testat vattnet, men provsvaren kommer först på fredag. Rådet är nu att inte bada i vattnet.

– Folk badade där ändå, vi sa till dem att vi avråder från bad. Det går att bada, men du ska inte svälja vattnet. Först på fredag får vi veta hur illa det är så fram till dess rekommenderar vi badgäster att söka sig till södra Mellbystrand eller Skummeslövsstrand, där ska det inte var några problem att bada, säger Gert-Ove Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.