Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sett exempel där fiskar byter kön”, säger Josephine Berg, projektingenjör Mellifiq AB, om hur läkemedelsrester påverkar vattenmiljöer. Foto: Peter Osterberger

Avloppsvatten i Kungsbacka renas från läkemedel

Uppdaterad
Publicerad

Under året har ett pilotprojekt drivits på Hammargårds avloppsreningsverk i Kungsbacka. Syftet är att rena avloppsvattnet i Kungsbacka från läkemedelsrester.

Läkemedelsrester kan få stora konsekvenser för vattenmiljöer och nya EU-direktiv för rening är på gång. Testet i Kungsbacka har skett i ett containersystem som har ozonering, aktivt kol och membranfiltrering.

 – Kungsbacka ligger i framkant med att testa den här innovativa teknologin. Den här lösningen har potential att revolutionera framtidens avloppsvattenrening, säger Maurice Bourne, enhetschef på avloppsrening i kommunen.

Enligt Josephine Berg, projektingenjör på företaget Mellifiq, som står bakom den tekniska lösningen, kan teknologin kosta allt från ett antal miljoner till tiotals i full skala.

I klippet får du följa med in i containersystemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.