Luftmadrasser och andra badleksaker är ofta inblandade i drunkningslarm. Foto: TT

Badleksaker orsak till flera drunkningslarm

Publicerad

Under lördagen hade Sjöräddningen mycket att göra. Bara på fem timmar fick man lika många drunkningslarm med badleksaker inblandade. Bland annat drev en flicka iväg på en flotte i Laholm.

Mats Rinman är räddningsledare på Sjöräddningen. Han berättar att från lördagen från klockan 12 och fram till strax före 17 kom det fem larm om badleksaker som drivit iväg.

– Folk ser dem driva iväg och är osäkra på om det är någon på och så ringer de oss och vi åker ut och på räddning. Det handlar om både barn och vuxna som är på badleksakerna, säger han, och fortsätter:

– Jag kan inte komma ihåg att det varit så här många tidigare någon dag.

Flicka drev iväg på flotte – räddades

Två av lördagens incidenter inträffade längs hallandskusten. I det ena fallet drev en flicka iväg på en flotte i Laholm, i det andra skedde var det ett barn och en vuxen som drev iväg på en luftmadrass utanför Falkenberg. Båda fallen fick dock ett lyckligt slut – innan räddningstjänst och sjöräddning hunnit fram.

– Folk simmade ut och hjälpte dem iland, berättar Conny Eriksson, inre befäl på Räddningstjänsten Väst.

Han menar att det är mycket vanligt att folk griper in.

– Visst är det rådigt, säger han, men vill ändå lyfta ett varningens finger.

– Tyvärr kan kontentan bli att fler hamnar i nödläge. Där får man fundera: Är jag en så duktig simmare att jag kan simma ända dit ut och simma tillbaka med en person. Men om adrenalinet slår till är det lätt att ge sig ut, säger han.

Flera väderrelaterade larm

Förutom badleksaker på drift hade Sjöräddningen ungefär 30 andra larm man varit ute på relaterade till det vackra vädret.

– Det rör sig mycket folk på sjön en sådan här dag och då händer det mer, men allt har gått bra än så länge, säger Mats Rinman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.