– Rederiet måste beskriva hur man ska få loss fartyget från grundet och göra en riskbedömning, säger Eva-Mari Löfqvist, pressansvarig för sjöfart på Transportstyrelsen.
Nu väntar de på att rederiet ska presentera en bärgningsplan.
– Sedan tar vi beslut om vi ska godkänna den. Efter det kan de börja bärga båten, säger Eva-Mari Löfqvist.
Men på Transportstyrelsen, som har inspektörer på fartyget tillsammans med Kustbevakningen, ser de ingen risk för att fartyget ska sjunka, kantra eller läcka olja.
Måste tömma fartyget
I första hand är det 550 liter olja som ska tömmas. Om inte det räcker måste de tömma vetelasten. Och börjar det regna kan det bli ännu mer försenat, för det går inte att tömma vetelasten om det börjar regna. Då förstörs den.
Skeppsmäklarföretaget GAC har fått i uppdrag från det grekiska försäkringsbolaget att ta hand om kontakter med myndigheter och bärgningsföretag på plats.
– Vi kommer troligen att behöva föra över en del av lasten till ett annat fartyg så att vi kan förändra tyngdpunkten på fartyget för att kunna bärga det, säger Per Törnblom från GAC, som är på plats på fartyget.
Det handlar om 9000 ton vete som måste föras över till ett annat fartyg.
– Och vi måste skaffa fram ett fartyg som kan ta emot lasten. Frågan är när vi kan få dit ett sådant fartyg, säger Per Törnblom.
Oklart vart det ska bärgas
Vart ska det bärgas?
– Det vet vi inte än. Det beror på hur skadat fartyget är. Just nu ser vi bara en liten reva längst fram i förpiken. Men dykarna kan inte se hur det ser ut under fartyget än. Eventuellt kan fartyget fortsätta dit det var på väg. Eller tas in på ett varv eller bärgas in till Varberg. Vi får se, säger Per Törnblom.
Kustbevakningen redo rycka in
Hos kustbevakningen står de i beredskap för om något skulle hända.
– Om det blir akut rycker vi in. Vi har några oljeupptagningsfartyg i beredskap. Bland annat KBV 001 – det fartyg som nyss var nere i medelhavet för att hjälpa båtflyktingar, säger Jan Sjölin, presstalesperson hos Kustbevakningen Sydväst.
Bogserbåt på väg
Men det är rederiet som har ansvar för att bärga båten. De har anlitat ett bärgningsteam och en dykbåt.
– En bogserbåt från Norge är på väg. Men de kommer förmodligen inte att kunna få loss fartyget förrän till helgen, säger Jan Sjölin.
En brottsutredningen kring grundstötningen fortsätter och befälhavaren är delgiven misstanke om att inte ha anmält sjöolycka och styrman är delgiven misstanke om vårdslöshet i sjötrafik.