Foto: Björn Larsson Ask/TT

Barn fick vänta på antibiotika i sju timmar

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskan på akuten hade ingen vana av att sätta venkateter på små barn. Men att barnet fick vänta sju timmar på antibiotika beror inte på att de särskilda vårdplatserna för barn lagts ner i Varberg, menar sjukhusledningen.

En familj kom till akutmottagningen i Varberg i somras med ett barn som hade hög feber och hosta. Det konstaterades att han hade lunginflammation och behövde antibiotika intravenöst för att sedan föras med ambulans till barnavdelningen i Halmstad.

Vårdförbundet: ”Inte samma barnsjukvård i norra och södra Halland”

Barnakuten

Men sjuksköterskan på akutmottagningen var inte van vid att sätta venkateter på så små barn och bad om hjälp av anestesisjuksköterska. Ingen hade emellertid tid att hjälpa till och barnet fick vänta i sju timmar utan vätska och antibiotika.

Ingen koppling till nedlagda barnplatser

När barnet väl fördes med ambulans till Halmstad konstaterade ambulanspersonal att barnet hade hög puls och hög andningsfrekvesens. Det blev då ilfart till Halmstad med barnet.

Händelsen anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Barnet fick inga bestående skador, men risken för att det skulle ha skett var stor, enligt såväl IVO som Hallands sjukhus egen redogörelse av händelsen.

Men enligt sjukhuset kan inte den händelsen kopplas till att barnplatserna i Varberg inte fanns kvar

– När vår chefsläkare tittat på det här man bedömt att det här fallen inte har något med de nedlagda vårdplatserna att göra, säger Markus Lingman, områdeschef för akutmottagningarna vid Hallands sjukhus.

Om det hade funnits en barnavdelning med barnsjuksköterskor och barnläkare kvar på Varbergs sjukhus, hade den här händelsen kunnat inträffa då?

– Det är möjligt. Om det är ett visst arbetsmoment som man inte behärskar måste man ta hjälp av annan personal, till exempel från anestestin. Det är inte säkert att barnsjukvårdare hade kunnat hjälpa till vid den här situationen, utan den här avvikelsen handlade snarare om arbetsbelastning, säger Markus Lingman.

Väntade fyra timmar

Ett annat fall som också anmälts till IVO sedan barnplatserna lades ner i Varberg handlade om ett barn med RS-virus där akutpersonal i Varberg inte reagerade på att tillståndet förvärrades. Det dröjde fyra timmar innan barnet skickades med ambulans till barnavdelningen i Halmstad.

Inte heller det bedöms ha varit en effekt av att barnplaserna i Varbergs lagts ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnakuten

Mer i ämnet