Jenny Ryttergard, barnmorska, om tiden efter #metoo. Foto: SVT

Barnmorskan Jenny Ryttergard vill förändra sexualundervisningen

Uppdaterad
Publicerad

Förra hösten skakade #metoo om världen och öppnade upp för diskussion kring hur vi behandlar varandra. Barnmorskan Jenny Ryttergard menar att samtalet kring sex och samtycke måste förändras, och för att det ska gå ligger ett stort ansvar hos vuxna.

Som förälder till två tonåringar känner Jenny Ryttergard ett ansvar att jobba vidare med frågorna kopplade till #metoo. Det är nu upp till de vuxna att lära yngre generationer hur vi beter oss mot varandra i sexuella situationer, menar hon.

– Vi måste se varandra. Sexualitet handlar inte bara om anatomi, det handlar om hur vi beter oss, säger Jenny Ryttergard.

Vänder på skammen

Som barnmorska till yrket har Jenny Ryttergard ett stort förtroendekapital hos patienter, och patienterna har alltid delat med sig av berättelser. Men nuförtiden märker hon skillnad i hur man pratar om sina upplevelser.

– Man vänder skammen och ser sig inte som ett offer, utan känner frustration över att någon har utsatt mig för detta, säger hon.

I klippet ovan hör du Jenny Ryttergard berätta om hennes tankar kring #metoo och sexualundervisningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.