Medsols med start från över vänstra hörnet: Bastionen, Ulla Hallberg, Bertil Andersson och Henrik Oretorp och William Blomström.

Sorgebarn rustas upp för fem miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Bastionen i Halmstad har länge varit ett politiskt misslyckande, men nästa år läggs faktiskt pengar på betongkullen i centrala Halmstad. Så här vill politikerna använda pengarna.

– Den är ju gräslig som den ser ut. De har glömt av den, säger Halmstadbon Ulla Hallberg och tittar upp mot Bastionen – det delvis förfallna betongområdet mellan Norre torg och Norre Katts park.

– Det ligger ju precis vid Nissan, så det hade varit kul med en restaurang eller någonting, säger William Blomström, en annan Halmstadbo som vi pratar med.

Halmstadbon Eva Glasure är inne på liknande tankar.

– Ett ställe man kunde sitta och fika på med utsikt över Norre Katts park kanske, säger hon.

Politisk arbetsgrupp

Bastionen har i många år varit ett sorgebarn och många gånger har det funnits planer för området som allt mer fått stå och förfalla – ett politiskt misslyckande, tycker Henrik Oretorp (C), ordförande i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott i Halmstad.

Men nästa år ska det läggas fem miljoner kronor på att rusta upp Bastionen. I höst har en politiskt arbetsgrupp haft i uppdrag att dra upp riktlinjer för vad som ska göras. Och arbetsgruppen har nu precis avslutat det arbetet. Deras slutsatser ska nu skickas vidare för fortsatt behandling hos kommunens tjäsntemän.

Men några revolutionerande förändringar kan Halmstadborna inte förvänta sig för miljonerna nästa år.

– Kortsiktigt ska det snyggas upp. Vi har fem miljoner att använda och då blir det också att säkra upp byggnaden mot Nissan. Men det är väl det långsiktiga som är det viktiga, säger Henrik Oretorp (C) som lett arbetsgruppen.

Och det långsiktiga han pratar om är i första hand att bebygga grusytan på toppen av Bastionen för kommersiella året runt-verksamheter, enligt den politiska arbetsgruppen.

– Vi ska börja med att investera här uppe på höjden, för att få upp människor att se möjligheterna för det här området, säger Henrik Oretorp.

1970-talet

I den byggnadstekniska utredning som gjorts under 2016 för området anges att konstruktionen tål lättare bebyggelse. Henrik Oretorp vill gärna att byggnaderna utnyttjar höjden.

Vem och när som ska bygga detta är dock fortfarande en obesvarad fråga.

Bastionen som den ser ut i dag byggdes på 1970-talet ovanpå resterna av de medeltida befästningarna som fortfarande finns gömda inne i kullen.

Den politiska arbetsgruppen vill ser på möjligheten att framöver riva delar av den rejält bastanta betongkonstruktionen för att skapa en ny passage mellan Storgatan och Norre Katts park.

Några pengar för en passage finns dock inte i nuläget.

– Men den bebyggelse som görs här uppe måste göras så att vi har kvar möjligheten att göra en passage om kommunfullmäktige beslutar det framöver, säger Henrik Oretorp.

Konsthall

Men det är långt ifrån första gången som det finns planer. På 1980- och början av 90-talet skulle det byggas en konsthall här värdig att konkurrera med Louisiana. Det lades både pengar och arbetskraft på att ta fram underlag.

Och så sent som i fjol var det bara en namnunderskrift ifrån att den bunkerliknande utrymmet inne i Bastionen skulle byggas om till restaurang. 

Men planerna stupade på politisk oenighet. 

Är ni överens nu?

– Vi är överens om det ska göras 2017, att det ska märkas att det händer någonting på Bastionen, säger Bertil Andersson (S), oppositionens representant i arbetsgruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.