Arkivbild från en förlossning.

BB i Halland avvaktande till BB-flytten i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Region västra Götaland flyttar all förlossningsverksamhet i Göteborg till Östra sjukhuset. Det innebär att från och med första maj finns det inget BB på Mölndals sjukhus i södra Göteborg.

Hur och om detta påverkar förlossningsverksamheten i Halland är oklart. Men redan i dag väljer kvinnor både från Västra Götaland och södra Sverige att föda i Halland eftersom man vet att man inte riskerar att bli runtflyttad eller behöva lämna BB efter förlossningen innan man känner sig redo. Här får också partnern lov att sova över på BB i samband med förlossningen.

Läs också: Jenny från Göteborg har fött två barn i Varberg

Förlossningsvården i Väst

Den halländska förlossningsvården är något som Region Halland har marknadsfört under årens lopp, bland annat på turistmässan i Göteborg. Inför förändringen av förlossningsvården i Region Västra Götaland har verksamhetsansvariga för förlossningsverksamheten i Halland har haft möte och diskuterat BB-flytten i Göteborg.

Hänvisar till Halmstad om det blir fullt

– Vi känner inte att vi är oroliga men det är en stor förändring i vårt närområde och det är naivt att tro att vi inte kommer att påverkas, säger Maud Ankardal, verksamhetschef för kvinnokliniken i Halland.  

Hur tror ni att det kommer att påverkas? 

– Vi har diskuterat hur vi ska agera om det blir fullt på BB i Varberg. Då får vi hänvisa vidare till BB i Halmstad i första hand. Vi har också haft en diskussion med Region Västra Götaland och där anser man att man kommer att ha samma kapacitet att ta hand om sina förlossningar efter flytten som före, säger Maud Ankardal. 

En ny rutin införs i Västra Götaland som handlar om att skicka hem kvinnor, som inte är förstföderskor, så tidigt som 6-8 timmar efter förlossningen. Är det något som kan påverka att flera väljer att föda i Varberg istället? 

– Det vet vi inte. BB-flytten i Göteborg har påbörjats och hittills har vi inte märkt någon ökad tillströmning till förlossningen i Varberg, säger Maud Ankardal.

Har rätt att själv välja förlossning

Kan ni avvisa kvinnor från Göteborgsområdet om det börjar bli fullt på BB i Varberg?

– Nej, man har rätt att föda på vilken förlossning som helst. De flesta kvinnor brukar dock höra av sig i god tid innan och höra sig för om plats, berättar Maud Ankardal. 

Har ni förberett personalmässigt för om fler kvinnor väljer att föda i Varberg? 

– Sjukhuset har en dialog med regionpolitikerna och att vi följer utvecklingen noga. Om det blir en större förändring kan en justering bli aktuell, säger Maud Ankardal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Väst

Mer i ämnet