Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klicka på klippet för att höra hur Trönninge samhällsförening och boende reagerade på nyheten om PFAS i området. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

PFAS-föroreningarna i Halmstad upptäcktes redan 2015

Uppdaterad
Publicerad

Under 2015 och 2016 upptäcktes PFAS-föroreningar i Kistingebäcken i Halmstad kommun. Sedan 2018 har samhällsföreningen i Trönninge drivit på kommunen att göra en större undersökning och försöka lokalisera källan.

Nu fem år senare visar Länsstyrelsens senaste prover att både grundvattnet och ytvatten i och intill Kistinge industriområde samt Kistingebäcken och i Trönningeån har höga PFAS-halter. Boende med enskild brunn i ett området i Trönninge uppmanas nu att inte dricka vattnet eller vattna djur.

Att analyserna nu är klara är Trönninge Samhällsförening nöjda över, men menar att det kunde gått snabbare. SVT Halland har pratat med flera boende i samhället Trönninge. Vissa är mer oroliga än andra, men flera är tydliga med att de önskat mer information från kommunen.

Hör hur de tänker om situationen i klippet ovan!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer