Hallands smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo ser inga tecken på spridningsrisk i nuläget i samband med det bekräftade fallet av apkoppor i Region Halland. Foto: SVT

Bekräftat fall av apkoppor i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Ett fall av apkoppor har konstaterats i Halland. Det meddelar Region Halland.

– Det pågår smittspårning, säger Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare på Region Halland.

Personen i fråga ska ha smittats utomlands.

– Vi kommer inte ge några fler detaljer i det här fallet på grund av sekretess. I nuläget ser vi inte att det är någon större risk för spridning, säger smittskyddsläkaren Maria Ryberg Mo.

Behöver man vara orolig?

– Nej, det beror ju naturligtvis på om man utsätter sig för en smittrisk eller inte men det är ju en stor skillnad mot covid till exempel som är ett helt annat virus. Det är inget som berör befolkningen i allmänhet, säger hon.

Regeringen har sedan tidigare beslutat att apkoppor ska klassas som en allmänfarlig sjukdom. Detta efter att ett antal fall bekräftats i olika delar av landet.

Detta är apkoppor

Apkoppor (engelska monkeypox) är en sjukdom som kan smitta mellan djur och människor. Det upptäcktes först hos apor och fick därför namnet apkoppor, men viruset har sannolikt spridits via olika gnagare i central- och västafrikanska regnskogar.

Under våren 2022 har ovanligt många fall av apkoppor konstaterats i flera länder.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.