Fågelsångs Festplats. Foto: Privat

Belysning på dansställe DO-anmäls

Uppdaterad
Publicerad

Agneta Pragner tyckte att belysningen på Fågelsångs festplats i Våxtorp var för svag och anmälde det till diskrimineringsombudsmannen, DO. Några dagar efter att dansstället fått vetskap om anmälan sattes nya glödlampor in.

Agneta Pragner har anmält dansstället Fågelsångs festplats eftersom hon anser att belsysningen är för svag och att det är en säkerhetsrisk eftersom många gäster är äldre.

– När man började säsongen i år så var det tänt och ljust och det var jättebra, men sedan släckte de. Då sa jag till och då tände de. Men sedan ville någon ha det mörkt och så släckte de. Sedan dess har det varit fram och tillbaka men jag känner många som vill ha det tänt.

Samma belysning

Enligt Anders Nilsson, vice ordförande i Fågelsångskommittén, ska belysningen alltid vara samma när det arrangeras dans.

– Det kan vara tänt om man har möte eller annat, men vid dans har vi kört samma belysning de senaste tio åren. Vi har inte gjort några ändringar, säger han.

Enligt Agneta har det varit upptänt vid vissa tillfällen?

– Det har nog hänt en gång att det varit upptänt av att man glömt. Men det är inte så att man släcker i lokalen. Det är inte mörkt.

Nya glödlampor

Efter att dansstället fick vetskap om DO-anmälan har åtgärder vidtagits genom att nya glödlampor med klarare ljus satts in.

– Vi försöker bemöta alla så gott vi kan. Det är ett dansställe för alla och nu ha vi valt att göra belysningen bättre. Hade många kommit och påtalat detta då hade vi ändrat mer men när det är en person så kan man inte göra det.

Agneta Pragner har en annan uppfattning.

– Det spelar ingen roll om det är 50 eller 350 som inte ser ordentligt i mörker, utan man får göra det som passar alla. Och det finns andra dansställen där man har liknande publik och det är inga problem.

Ännu har Agneta Pragner inte kunnat se effekten av de nya glödlamporna och kan därför inte uttala sig om förändringen är tillräcklig.

Jag får höra med mina kompisar som åker dit om det är någon skillnad, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.