Jonas Bergman (M) tycker att det är på sin plats att regeringen inför nya åtgärder för att stoppa smittan. Det han däremot är kritisk till är tillvägagångsättet. Det handlar bland annat om att de nya riktlinjerna presenterades så sent som på eftermiddagen dagen innan införandet.
– Ska jag jobba hemma, ska jag inte jobba hemma? Ska jag möblera om restaurangen, ska jag inte möblera om restaurangen? undrar Jonas Bergman (M) och syftar på formuleringen om rekommendationen av hemmaarbete.
Folkhälsomyndigheten har valt att inte svara på kritiken under onsdagen, utan hänvisar frågor till en pressträff på torsdagen.
Jonas Bergman (M) är trött på som han tycker ”förvirrad kommunikation” – i klippet utvecklar han sin kritik
Rekommendationer från och med den 8 december
För att minska risken för smittspridning av sjukdomen covid-19 beslutar Folkhälsomyndigheten att rekommendera:
- alla och envar att hålla avstånd till andra människor i offentliga miljöer, särskilt inomhus.
Folkhälsomyndigheten beslutar även att rekommendera alla vuxna att:
- Om möjligt undvika trängsel i kollektivtrafik genom att välja att resa andra tider än i rusningstrafik eller använda andra färdsätt, som till exempel att gå, cykla eller åka bil.
- använda munskydd i kollektivtrafiken om det inte går att undvika trängsel.
Folkhälsomyndigheten beslutar vidare att rekommendera arbetsgivare att:
- Underlätta för anställda att vaccinera sig samt informera om vikten av att stanna hemma när man får symtom.
- Göra det möjligt för anställda att hålla avstånd till varandra till exempel på möten, i fikarum och omklädningsrum. Undvika större samlingar inomhus med många deltagare.
- Göra det möjligt för anställda att i viss utsträckning arbeta hemifrån när arbetet så tillåter.
Utbildningsmoment inom skola och vuxenutbildning omfattas dock inte av rekommendationen.
Folkhälsomyndigheten beslutar även att rekommendera:
- den som bedriver kollektivtrafik att bibehålla en full turtäthet.
Allmänna råd till serveringsställen
Den som driver ett serveringsställe ansvarar för att lokalerna är utformade så att trängsel undviks. Detta kan enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd innebära att den som driver serveringsstället exempelvis kan:
- begränsa antalet besökare som vistas samtidigt på serveringsstället,
- möblera om eller på annat sätt skapa utrymme,
- markera avstånd på golvet eller på annat sätt markera vilket avstånd besökare bör hålla till varandra,
- och använda alternativa lösningar till köer såsom nummerlappssystem
Källa: Folkhälsomyndigheten