Många tabletter smugglades i däcken. Foto: Tullen

Tullen fann stor knarkgömma i bildäck

Uppdaterad
Publicerad

En man åtalas nu misstänkt för grov narkotikasmuggling efter att ha fört nästan 80 000 tabletter till ett ensligt hus utanför Halmstad. På platsen hittade tullen mängder av tabletter gömda bland annat i bildäck och dörrlister till en bil.

Det var i oktober förra året som en 58-årig man smugglade 80 000 tabletter gömda i bilen och en släpvagn via Helsingborg till ett ensligt hus utanför Halmstad. Tullverkets personal följde efter och tog sig till fots, via ett skogsparti och hörde hur den misstänkte gärningsmannen och en annan man använde verktyg för att lossa ett däck på släpvagnen. Där hittade de tio tusentals tabletter.

Gömde tabletter i däck och lönnutrymmen

Tullverkets utredning visar hur det fanns två dolda utrymmen i bilen som innehöll plåtkassetter fullmatade med vita tabletter i blisterkartor. Den sammanlagda mängden låg på ungefär 44 000 tabletter Alprazolam som är narkotikaklassat. Inuti släpvagnsdäcken låg 35 000 tabletter Bensedin och Sanval.

Kan vara värt upp till 2,5 miljoner kronor

Samme gärningsman är också misstänkt för att ha fört ungefär 45 000 tusen narkotikaklassade tabletter till Trelleborg. Sammanlagt kan de 125 000 tabletterna vara värda upp emot 2,5 miljoner, enligt vissa poliser som har koll på vad de kostar på marknaden.

”I mitt hemland är det läkemedel”

Den 58-årige mannen erkänner i förhör att han visserligen fört tabletterna till Sverige, men menar att han inte visste att de var narkotikaklassade. Han menar att i hans hemland är tabletterna kan köpas på den öppna marknaden lagligt som antideppresiva. Han nekar till narkotikasmuggling.

Åtalas för grov narkotikasmuggling

Tullverket menar att narkotikasmugglingen är en del av grov organiserad brottslighet och han åtalas nu för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.