Goran Delic är förvaltningschef för Psykiatrin Halland. Foto: svt

Besparningar inom psykiatrin – personalen oroliga

Publicerad

Psykiatrin i Halland ska spara in på flera miljoner, vilket skapar oro bland personalen.

Efter fjolårets 38 miljoner kronor minus i budgeten inom Psykiatrin i Halland beräknas de behöva spara in 26 miljoner kronor för att få en balans, vilket Hallands nyheter var först med att berätta om. Regionsstyrelsen täcker en viss del av summan men det återstår fortfarande 21 miljoner kronor.

Den största kostnaden inom psykiatrin står bemanningspersonal för.

– Det är betydligt bättre att ha egen personal än att ta in personal utifrån. För att minska antalet bemmaningspersonal tittar vi på olika modeller. Det kan vara som vi haft tidigare att sjuksköterskor jobbat i par och de olika varianterna ser vi över nu. Vi tittar även på hur de gör i andra delar av landet, säger Goran Delic förvaltningschef för psykiatrin i Halland till SVT.

Oron hos personalen

Det som personalen oroar sig för nu när psykiatrin tvingas spara in 21 miljoner kronor är att det ska bli som för tre år sedan. Vårdavdelningar stängde och personal lämnade och lösningen då var att ge sjuksköterskorna ett lönetillägg på 3 000 kronor i månaden.

I år går avtalet för det här lönetillägget ut, och enligt Hallands nyheter riskerar det här att försvinna, vilket skapar oro bland personalen.

– Oron bland personalen är oroväckande och inget vi vill ha. Jag förstår att det inte vill bli av med lönetilläget. Men vi vet inte hur det blir med avtalet då inga beslut är fattade, säger Goran Delic förvaltningschef för psykiatrin i Halland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.