Theresa Lindahl, hundpsykolog och instruktör, tillsammans med sin hund Cazper. Foto: SVT/TT (arkiv)

Uppmaning till hundägare: Ägna dig åt din hund istället för mobilen

Uppdaterad
Publicerad

Att som hundägare ägna sig åt sin mobil istället för att ha kontakt med sin hund under promenaden kan få stora konsekvenser i längden. Det menar hundpsykologen Theresa Lindahl.

– De känner sig utanför. Man ser många hundar ute på promenad som gör allt för att få sin ägares uppmärksamhet. Får de inte det kan de bli aggressiva eller understimulerade, säger Theresa Lindhal, hundpsykolog och instruktör med bland annat 2,5 års universitetsutbildning i hundars beteendepsykologi och djurens kommunikation bakom sig.

LÄS MER: Hundpsykologens tips: ”Gör hjärngympa för hunden”

Kan anses som djurplågeri

Enligt Theresa kan en hund som inte får tillräckligt med bekräftelse av sin ägare antingen bli ångestbitare eller så kan man få en hund som sover nästan hela dygnet, vilket kan tyda på hunddepression.

Och orsakar man detta som hundägare kan det anses som djurplågeri, enligt Theresa.

– Nu sticker jag ut hakan lite men jag skulle påstå att det är det. Ger man inte ett djur utlopp för deras naturliga beteende så utvecklar hunden stress. Det är inte hälsosamt rent fysiskt eller psykiskt, säger hon och betonar:

– Man måste ibland som hundägare tänka efter: Varför har jag hund? Har jag hunden som en accessoar eller för att vi faktiskt ska ha roligt tillsammans.

”Kasta pinnar räcker inte”

För att få en lycklig hund ska man enligt Theresa vara noga med att ge ögonkontakt, bekräftelse och också öva på den mentala träningen.

– Man måste våga lära dem något nytt. Alla hundraser tycker om att använda näsan och det behövs bara godissök. Så länge de får använda hjärnan.

Det räcker inte med promenader där man kastar pinnar utan det krävs mer avancerade övningar. Och hon berättar tyngden av att låta bli  sin mobil när man rastar sin hund.

– Lämna den hemma. Var i vardagen och var i nuet med din hund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.