Foto: Pontus Lundahl/TT

Bevattningsförbud införs i Halmstad och Laholm

Uppdaterad
Publicerad

Nu införs ett nytt bevattningsförbud i Halmstad och Laholms kommun – detta efter att förbrukningen av dricksvatten är extremt hög.

Under tisdagen meddelar Halmstad kommun att ett bevattningsförbud införs på grund av den riskabelt höga konsumtionen av dricksvatten.

I år är nivåerna i grundvattentäkterna normala för årstiden, men vattenverken förmår inte producera vatten i den omfattning som går åt just nu. Detta leder till sämre tryck i ledningarna och det finns risk för att räddningstjänsten står utan vatten vid brandsläckning.

Ska prioriteras för mat

Under de senaste veckorna har Laholmsbuktens VA producerat 38 000 kubikmeter vatten per dygn – medan maxkapaciteten ligger på 40 000 kubikmeter.

Förbudet innebär att det inte är tillåtet att använda vattenslang, spridare och högtryckstvätt. Dricksvattnet ska istället prioriteras för mat, dryck och hygien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer