Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från sjön Lygnern får Kungsbackaborna sitt dricksvatten. Men kommunen får inte tappa för mycket. Hör mer i klippet ovan. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Daniel Strömbäck/SVT

Bevattningsförbud kan vara nära i Kungsbacka

Uppdaterad
Publicerad

Det torra och soliga vädret har redan satt Kungsbacka kommun i en tuff sits. Vattennivåerna är så låga att man tvingas köpa vatten från Mölndal och nästa vecka kan det bli bevattningsförbud.

I inslaget berättar Åsa Vester från Kungsbacka kommun mer om läget och vad invånarna bör tänka på.

– Dricksvatten har vi, men förbrukningen är för hög, säger Åsa Vester, enhetschef dricksvatten på Kungsbacka kommun.

Halmstad och Laholm

Laholmsbuktens VA uppger att det för nuläget inte finns några planer på bevattningsförbud, men fortsätter uppmana invånare att vara förnuftiga med vattenanvändningen.

Varberg och Falkenberg

Vivab skriver att de förbereder sig för en varm och torr sommar och uppmanar sina kunder att vara restriktiva med vattenanvändning, men i nuläget råder det inget bevattningsförbud. Bland annat uppmanar de till att låta gräsmattan bli gul, undvika badkar och att ta kontakt med Vivab om man planerar att fylla en pool.

Hylte

VA- och renhållningschef på Hylte kommun Veronica Andersson uppger att vattennivåerna har sjunkit marginellt och att det är normalt för perioden. För tillfället finns inga planer på bevattningsförbud, men det kan förändra sig framåt sommaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.