Foto: TT

Bibliotek stänger en dag i veckan

Uppdaterad
Publicerad

Sju av biblioteken i Halmstad kommer nästa år ha stängda dörrar en dag i veckan. Detta som en del av ett sparkrav på 1,5 miljoner kronor.

Kulturnämnden i Halmstad kommun fick när senaste budgeten klubbades i våras krav på sig att spara 1,5 miljoner kronor på biblioteksverksamheten.

Närbiblioteken drabbas

– Kulturförvaltningen har under hösten arbetat fram flera olika scenarier för att komma fram till den bästa lösningen. Ambitionen har hela tiden varit att försöka behålla en så hög kvalitet som möjligt sett till kommunen i stort och vi har inte heller velat stänga några bibliotek, säger kulturnämndens ordförande Sven Palmkvist (M) i ett pressmeddelande där kommunen meddelar hur besparingen ska gå till.

Så istället för att stänga något bilbiotek helt och hållet får sju närbibliotek dela på bördan och hålla stängt en dag till i veckan. Flera av biblioteken har redan i dag stängt någon eller några dagar i veckan.

Bara på Vallås och i Söndrum håller närbiblioteken i nuläget öppet måndag till lördag.

Vilken dag som nu ska stängas har ännu inte bestämts. Det kommer att avgöras utifrån hur besöksstatistiken ser ut i nuläget.

Chef får sluta

Men den åtgärden löser bara halva sparkravet.

Resten uppnås genom att en av fyra enhetschefer får sluta och att budgetar för programverksamhet och mediainköp minskas.

Besparingen motsvarar 2,5 procent av bibliotekens totala budget på cirka 60 miljoner kronor.

Så ska biblioteken spara

7 bibliotek stänger en dag i veckan

Berör Söndrum, Fyllinge, Oskarström, Getinge, Andersberg, Harplinge och Vallås.

Färre chefer

Biblioteken går från fyra till tre enhetschefer

Mediainköp och program

Biblioteken får mindre pengar till mediainköp och att anordna olika program

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.