Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Billigare bussresor och fler träd i stan – det är några av förslagen som kan påverka dig som Halmstadbo. Hör Stefan Pålsson (S) utveckla i klippet ovan. Foto: Aina Olsson/SVT.

Billiga busskort i Ansvar för Halmstads budgetprioriteringar

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Stefan Pålsson (S) vill styret påskynda den gröna omställningen. I budgetförslaget finns satsningar på trädplantering och billigare kollektivtrafik.

På måndagen presenterade Ansvar för Halmstad (S, M, KD) förslag till Mål och budget 2025-2029. Där finns förslag på en busskortsatsning som innebär att äldre och yngre ska kunna åka kollektivt, dygnet runt, för 50 kronor i månaden.

Busskorten beräknas bli en kostnad på 24 miljoner kronor för kommunen. Kommunens totala nettobudget för 2025 är 7,5 miljarder kronor.

Körkortsbidrag och biologisk mångfald

Andra nya satsningar är körkortsbidrag till omsorgsstuderande gymnasieelever och ökat arbete för biologisk mångfald.

Den senaste befolkningsprognosen visar att Halmstads invånarantal inte ser ut att öka i den takt man tidigare trott. Ansvar för Halmstad menar därför att investeringar i bland annat nya skol- och förskolelokaler behöver anpassas.

Oppositionen vill ha mer vakter

Oppositionsrådet Andreas Ahlqvist (SD) säger till SVT att han hade velat se en utökning av vakternas uppdrag i centrum samt att budgeten skulle avskaffa de helvegetariska dagarna i skolan.

– Vi hade inte räknat med det, men vi kommer fortsatt driva frågorna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.