Många biodlare har handlat på butiken i Torpa under åren. Foto: TT

Biodlarbutik stängs efter 126 år

Uppdaterad
Publicerad

Halländska biodlare har i 126 år kunnat besöka butiken Oscar Gustavsson Biredskap i Torpa utanför Varberg. Men den 30 augusti gick verksamheten i graven.

Vax, kupor, glasburkar och kläder är några av redskapen en biodlare behöver. Dessutom finns ett stort behov av service och butiken i Torpa har har bland annat tagit emot vaxramar för rensning. Men det har varit för få kunder menar ägaren.

– Det går med förlust helt enkelt. När Kristina som jobbade där sade upp sig så kände vi att det inte var någon idé att köra vidare. Vi ser inte hur vi kan få lönsamhet. Det är svårt att driva ett företag i Varberg från Säffle, säger Lars Pettersson som köpte butiken 2011.

Stor oro

I Halland finns 648 biodlare som är medlemmar i Biodlarnas riksförbund och oron bland dem har varit stor sedan beskedet kom att butiken skulle stängas.

– Det är många som tycker det är synd och har frågat varför. En del är oroade för det vax de har innestående. Det är säkert hundra personer som varit i kontakt med mig, säger Lars Pettersson.

Han lugnar kunderna med att vaxet kommer att kunna hämtas ut från en annan återförsäljare i trakten som öppnat en mindre avdelning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer