Lars Hellander, förbundsstyrelseledamot i Sveriges biodlares riksförbund.

Biodlare vill sätta press på Livsmedelsverket

Publicerad

Sveriges biodlares riksförbund har lämnat en motion till LRF för att få hjälp med att få Livsmedelsverket att agera mot märkningen av importerad honung. Biodlare vill att ursprungsmärkningen blir mer tydlig.

I en motion ber Biodlarnas riksförbund nu Lantbrukarnas riksförbund, LRF, om hjälp för att få Livsmedelsverket att öka kraven på märkningen.

Läs även: Utbrett fusk med honung

– Vi är medlemmar i LRF och vi vill utnyttja medlemskapet till att få LRF att trycka på för att få honungen märkt på rätt sätt, säger Lars Hellander, förbundsstyrelseledamot i Sveriges biodlares riksförbund.

Varför är det viktigt?

– EU importerar över 200.000 ton honung. Av det är 100.000 ton kinesisk honung. Stora delar av den görs av rissirap och har aldrig varit i kontakt med bin, det är alltså fuskhonung. Och det tycker vi att konsumenterna ska ha möjlighet att välja bort, säger han.

Livsmedelsverket: ”Inget stort problem”

SVT Nyheter Halland har tidigare i veckan rapporterat att biodlare är kritiska till kraven på ursprungsmärkning av importerad honung. Om honungen är blandad från olika länder så krävs endast att den visar om honungen kommer från länder inom eller utanför EU. Livsmedelsverket anser inte att det är någon större fara.

– Vi ser det inte som ett jättestort problem. Det vore opraktiskt om man blandade tio olika länders honung och så måste man skriva det på etiketten. Det blir en väldigt lång lista av länder, berättade Pontus Elvingsson, statsinspektör på Livsmedelverket, för SVT Nyheter Halland under onsdagen.

Italien har andra krav

Lars Hellander vill att liknande regler som Italien har ska införas i Sverige. Där finns krav på att märkningen ska visa honungens ursprungsland.

– De har gått till EU och frågat om det går att göra, och fått svaret ja, så i Italien vet konsumenterna var honungen kommer ifrån, säger han.

Motion inlämnad

Om LRF väljer att ge biodlarna sitt stöd beslutas om några veckor.

– Motionen är inregistrerad och ska upp på stämman den 30-31 maj. Då ska stämman behandla den så får vi se vad de säger, säger Lars Hellander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.